1. /
  2. Новини лікарні
  3. /
  4. Події
  5. /
  6. Операція РОССА вперше в...
Події

Операція РОССА вперше в ЦМКЛ

08 квітня 2022 року

В квітні 2022 року вперше в лікарні проведено складну операцію на серце – операцію Росса, при якій уражений аортальний клапан замінюється на власний клапан легеневої артерії пацієнта (аутографт). Замість же клапана легеневої артерії у цього ж пацієнта імплантується штучний кондуїт або гомографт.

Хоча первинно дане хірургічне втручання призначалось для дітей, що народились з вадами аортального клапану, зараз методика використовується при лікуванні дорослих.

У Відділення інтервенційної кардіології, радіології та кардіохірургії звернувся 32-річний пацієнт із вродженою вадою серця. В даному випадку одностулковий аортальний клапан з часом зіпсувався і з’явилася важка аортальна недостатність, яка призвела до збільшення лівих камер серця, зниження насосної функції лівого шлуночка, задишку і погіршення якості життя в цілому.

❗️Пацієнту здійснено заміну аортального клапану на легеневий, на місце якого встановлено штучний кондуїт, самостійно виготовлений нашими кардіохірургами із штучного децелюляризованого перікарду, тобто позбавленого клітинного матриксу за рахунок чого він менше піддається впливу кальцинозу та фіброзу. Дана операція виконана безкоштовно для чоловіка завдяки залученню коштів з місцевого та державного бюджетів, благодійної допомоги.

Для нашого пацієнта це ряд вагомих переваг, як-от:

✅ відсутність потреби приймати таблетки для розрідження крові

✅ нульовий ризик геморагічних ускладнень

✅ відсутність потреби здачі крові для моніторингу ступеню розрідження крові

✅ відсутність потреби ре-операцій на відміну від пацієнтів, які мають біологічний клапан

✅ абсолютне відновлення якості життя і доброї функції аортального клапану

👏Дякуємо нашому керівнику Тарас Масляк, кардіохірургам Тарасу Гудзенку та Олександру Романюку (д.мед.н., професор кафедри дитячої кардіології та кардіохірургії НМАПО ім. Шупика П. Л., ДУ НПМЦДК та КХ МОЗ України), усій залученій медичній команді (Володимир Двірник, Марта Гудзенко, Андрій Вовчук, Грущак Євген, Тодорів Олег, Андрій Бойко, Денис Стрільчук) за професійну перемогу над недугом в нелегкий час для України.

📌Операція показана для пацієнтів від 18 до 40. Лікарня планує і надалі проводити такі операції для тих осіб, що її потребують.