1. /
  2. Новини лікарні
  3. /
  4. Як зберегти ментальне здоров’я...

Як зберегти ментальне здоров’я та чому злість до росіян корисна – пояснюють психологи ЦМКЛ

14 червня 2023 року

Постійний стрес через війну, переживання втрати людських життів, екологічна катастрофа та підрив Каховської ГЕС, теракти в містах України. Зло, яке чинить росія, ще не покарано. Це все дуже негативно впливає на ментальне здоров’я українців, які живуть у стані нестабільності та емоційних гойдалок.

Зараз часто ширяться інформаційні закиди, що українці втрачають свою людяність через ненависть. Втім, психологи ЦМКЛ Наталія Мельник та Ірина Вінтоняк пояснюють, що це, насправді, так не є: 💬«Ненависть до ворога – це нормальне переживання, воно є рівнем градації злості. Бажати їм зла, говорити про це вголос і давати місце цьому бажанню потрібно».

Психологи відзначають, що це здорова агресія, яка нам необхідна, аби вижити: 💬«Злість виникає, коли порушуються наші кордони: фізичні, емоційні. Ненависть в цьому потрібна, аби їх відстояти і зберегти себе».

Українське суспільство дійсно перебуває в тяжкому психологічному стані і багатьом зараз потрібна психологічна допомога і підтримка.

💬«Попри те, що психіка українців зараз виробила певну стійкість і небезпека для нашого мозку в якісь мірі є нормою. Ситуація загрози не є нормою. Але для мозку – це питання виживання та адаптації, тому довго перебувати у стані панічного страху та постійної мобілізації людина не може».

Психологи радять усім зараз першочергово турбуватись про себе і своє фізичне здоров’я, задовольняти базові потреби (в першу чергу – харчування і сон).

Слід також:

▪️ якісно відпочивати (подихати на свіжому повітрі, прогулятись);

▪️вкінці дня запитувати себе, наприклад, що зі мною доброго сьогодні сталось.

Важливим є спілкування з іншими. Підтримання добрих стосунків – це запорука стабільності. Старайтесь не залишатись наодинці надто довго.

Психологи радять проговорювати з іншими власні потреби в підтримці, запитувати чи має інша людина ресурс на те, щоб з вами поговорити. Також цілком нормальним є самим казати про те, яка саме підтримка вам потрібна – помовчати разом, розрадити чи приготувати чай, поки ви розповідатимете.

Допомагають відчути безпеку та стабільність виконання базових щоденних ритуалів (застелити ліжко, погладити одяг, почистити зуби).

У разі потреби і неможливості пояснити свій психо-емоційний стан, слід звертатись за допомогою фахівців.

Психолог приймає у косультативній поліклініці ЦМКЛ. Для запису телефонуйте у наш контакт-центр:

📲+38 095 103 10 30 та +38 067 099 91 11