1. /
  2. Новини лікарні
  3. /
  4. Вперше на Прикарпатті в...

Вперше на Прикарпатті в ЦМКЛ замінили серцевий клапан за найсучаснішою технологією TAVI без жодного розрізу на грудині

28 грудня 2023 року

Оперативне втручання здійснили 76-річній пацієнтці з критичним аортальним стенозом.

Технологію TAVI застосовують для лікування пацієнтів з високим хірургічним ризиком, яким протипоказані операції на відкритому серці. В ЦМКЛ імплантацію транскатетерного аортального клапана лікарі здійснили через невеликий розріз (3 см) на правому стегні, без жодних розрізів на грудній клітці та без зупинки кровообігу.

У стислому вигляді транскатетерний клапан, який імплантують, є досить компактний, щоб пройти по судинах до серця і потрапити в те місце, куди його потрібно встановити. Там він розширюється до потрібного розміру і починає виконувати функції, на які вже не здатний рідний клапан.

▪️Операційна команда відділення інтервенційної кардіології, радіології та кардіохірургії: завідувач ІКРК, серцево-судинний хірург Олег Совтус, кардіохірурги Світлана Сарапук та Володимир Двірник, кардіоанестезіологи Андрій Вовчук та Олег Тодорів, лікар-кардіолог Юлія Бартків, молодший медичний персонал (Іванна Кутова, Валентина Прислопська, Леся Битківська, Вікторія Дрогомирецька) ▪️

Такі сучасні технології операцій доводять, що вада аортального клапана – не вирок!

Наша пацієнтка зараз почуває себе добре та активно реабілітується, хоч до операції була фактично прикута до ліжка і мала скарги на задишку при найменшому фізичному навантаженні. Бажаємо їй якнайшвидшого одужання 🧡

Дякуємо за співпрацю та неоціненний досвід ментору, проктору Андрію Хохлову та представнику фірми Medtronic Іллі Марцинюку. Вдячні за підготовку та кардіологічний супровід пацієнтки нашим лікарям – завідувачці відділення кардіології Ользі Вербовській, професору Сергію Федорову, кардіологу Юлії Садівській та всьому колективу відділення кардіології.

За сприяння в організації та можливість постійно розвиватись директору ЦМКЛ Тарасу Масляку та медичному директору Олегу Ціхоню.