1. /
  2. Новини лікарні
  3. /
  4. В ЦМКЛ вперше здійснили...

В ЦМКЛ вперше здійснили мультиорганний забір та трансплантацію нирки від посмертного донора

11 травня 2023 року

В нашій лікарні непересічна подія – після офіційної згоди родичів відбулось посмертне вилучення органів померлої особи (донора) з подальшою трансплантацією нирки для пацієнта (реципієнта).

Посмертне донорство – це порятунок життя інших, наголошують лікарі. І кажуть, що вилучення повинно бути мультиорганним, адже кожний орган – це надія на повноцінне і здорове життя для хворих, які потребують пересадки.

«Ми невимовно вдячні родичам донора за свідомість і розуміння важливості їхнього рішення», – говорить завідувач міського центру нефрології, діалізу та трансплантації, лікар трансплантолог ЦМКЛ Богдан Вівчаренко.

Перед операцією лікарі і медсестри вишикувалися у «коридор пошани», щоб з повагою подякувати донору та його сім‘ї.

Після забору органів (серця, нирок та печінки) від посмертного донора в ЦМКЛ здійснили трансплантацію нирки на місці. Інші органи були направлені для людей, яким першочергово вони потрібні для трансплантації.

Зараз стан пацієнтки, якій зробили пересадку нирки в ЦМКЛ, стабільний. За подальшим її лікуванням та станом здоров’я стежать лікарі.

В нашій лікарні також планували здійснити трансплантацію серця. До забору органів залучались фахівці з Національного інституту хірургії та трансплантології ім.О.О. Шалімова НАМН України, а також колеги з лікарні «Феофанія» та Лікарні святого Пантелеймона.Втім, серце посмертного донора виявилось непридатним для пересадки.

Медики відзначають, що проведені трансплантації – це направду велика подія, яка дає старт для майбутньої співпраці.

Злагоджена, швидка і командна робота медиків та всіх залучених спеціалістів, дала успішні результати.

В світовій практиці посмертне донорство – звична і дуже важлива річ, адже не одне життя було врятоване завдяки йому, наголошують лікарі. Кожен орган посмертного донора продовжує своє життя в іншій людині, даруючи їй життя і здоров’я💝.

Нагадаємо, раніше в ЦМКЛ здійснювали успішні трансплантації від родинних донорів.