1. /
  2. Новини лікарні
  3. /
  4. Розповідаємо про відділення анестезіології...

Розповідаємо про відділення анестезіології та інтенсивної терапії ЦМКЛ

06 березня 2023 року

Надає планову та ургентну анестезіологічну допомогу пацієнтам нашої лікарні, має 22-річний досвід лікування гострих розладів. Тут працює досвідчений медичний персонал вищої і першої категорії.

Завідувачем цього відділення є Володимир Вовчук.

«Зараз мене найбільше тішить, що анестезіологічна операційна повністю оснащена. Тут є нові наркозно-дихальні апарати, які дуже дороговартісні (орієнтовно 50 тисяч євро). А це означає, що маємо можливість проводити найбільш безпечну і контрольовану інгаляційну анестезію. Крім того, є можливість проводити біс-монітор. Це апарат, який вловлює електричні потенціали головного мозку, їх аналізує, сумує і видає рівень глибини сну. Тобто можна визначити, яка глибина анестезії», – розповідає Володимир Вовчук.

Киснем відділення повністю забезпечене.

Також тут застосовують портативний УЗД апарат для проведення катетеризації центральних вен.

«Це величезний прорив, оскільки усі катетиризації центральних судин здійснюються під УЗД-контролем. А це означає, що виключені ризики, такі як пневмоторикс, легеневі ускладнення, пошкодження артерій», – говорить Володимир Вовчук.

Окрім того, у відділенні анестезіології та інтенсивної терапії ЦМКЛ освоїли ургентну сонографію та протоколи eFAST,RUSH, BLUE, а також широко застосовують методику регіонарної анестезії під контролем УЗД апарату.

Про завідуючого 👨‍⚕️ відділення анестезіології та інтенсивної терапії

Лікарський стаж у Володимира Вовчука 3️⃣5️⃣ років. Спочатку працював у Богородчанській районній лікарні, потім – в обласній.

🗨«А в 1999 році відкрили в ЦМКЛ це відділення. До цього тут не було реанімації, існувала тільки анестезіологічна група», – розповідає Володимир Вовчук.

🔝У 2001 році отримав вищу кваліфікаційну категорію. З 2008 року працює на посаді завідуючого.

🗨«З 1991 року, відколи я прийшов в ЦМКЛ, і зараз – це разюча різниця і великі зміни у розвитку лікарні.🔸️ Зараз у нас наявне необхідне обладнання і побутові умови на рівні європейських. ️Все це завдяки зусиллям міської влади і керівництва лікарні. Дуже багато праці і коштів сюди вкладені, саме тому вдалось досягти таких великих результатів🌈», – говорить лікар.

За словами Володимира Вовчука, позитивний результат інтенсивної терапії і анестезіології залежить від матеріально-технічної бази:

🗨«Адже якщо немає гарного апарату штучної вентиляції, то пацієнту з легеневою патологією не дуже зможеш допомогти. Саме тому ми дуже залежні від технічного обладнання. У нас є достатня кількість слідкуючої апаратури і дихального обладнання. Зараз на перший план виходить безпека пацієнта».

Анестезіологічна служба ЦМКЛ складається з:

• відділення анестезіології та інтенсивної терапії,

• кардіоанестезіологічна служба;

• відділення на базі екстернної медичної допомоги.

✅️Реформа анестіологічної групи, на думку Володимира Вовчука, є правильним кроком, який націлений на безпеку пацієнта і покращення якості надання медичної допомоги.

🗨«Зараз медицина в Україні дуже розвивається. Рятують пацієнтів, шансів вижити у яких колись б не було», – вважає завідувач відділення анестезіологої та інтенсивної терапії.

Володимир Вовчук згадує, що найтяжчими у його лікарській практиці були періоди епідемій😷:

🗨«В мене в пам’яті найбільше закарбовано 2008 рік – свинячий грип. І 2020 – пандемія ковіду. Це були і підйоми, коли ти бачиш пацієнта і думаєш, що він уже не вийде з того стану, але він згодом одужує.

Але було і багато трагедій, коли від епідемій помирали мої колеги-лікарі. Відзначу, що завдяки тому, що є необхідне обладнання, під час ковіду, на відміну від свинячого грипу, вдалось спасти більше людей».