1. /
  2. Новини лікарні
  3. /
  4. Проводять надскладні операції за...

Проводять надскладні операції за міжнародними стандартами: У ЦМКЛ судинні хірурги рятують навіть «безнадійних» пацієнтів

20 квітня 2023 року

В Івано-Франківській центральній міській клінічній лікарні судинний хірург професор Ростислав Сабадош здійснює надскладні реконструктивні операції на артеріях, що дозволяють відновити кровопостачання різних органів часто навіть у тих пацієнтів, яких у інших лікувальних закладах визнали неоперабельними.

Найчастішою паталогією артерій, яка призводить до інвалідизації та смертності людей, є атеросклероз. Ця хвороба може уражувати артерії різних органів і систем, але  найчастіше судинні хірурги виконують операції пацієнтам з:

«Перші операції дозволяють зберегти нижні кінцівки пацієнтам, а другі – запобігти розвитку ішемічного інсульту», – відзначає лікар Ростислав Сабадош.

На нижніх кінцівках судинні хірурги ЦМКЛ виконують широкий спектр відкритих, ендоваскулярних та гібридних (поєднання відкритого та ендоваскулярного підходів) операцій. Серед відкритих операцій, що виконуються Ростиславом Сабадошем – такі складні втручання, як аорто-біфеморальні шунтування і протезування (включно при оклюзіях аорти на рівні ниркових артерій та при її вираженій кальцинації), гомілкові і стопні шунтування, близько 40 різних видів багатоповерхових реконструкцій.

«Нещодавно ми лікували пацієнта з гігантською аневризмою поверхневої стегнової та підколінної артерій, діаметром 9 см та протяжністю до 25 см, дистальна частина якої затромбувалася, загрожуючи розвитком гангрени кінцівки, а проксимальна – розірвалася, з виливом крові у тканини стегна. В іншій судиннохірургічній клініці, у зв′язку з вкрай складним випадком, пацієнту запропонували ампутацію кінцівки. Не погодившись, пацієнт звернувся до нас», – розповідає професор.

В ЦМКЛ чоловіку провели складну операцію (видалення аневризми та гематоми стегна зі стегново-гомілковим протезуванням). Кінцівку пацієнта було врятовано, а різкий больовий синдром повністю знято.

Винятково широким є спектр операцій і на артеріях, що кровопостачають головний мозок. Ростислав  Сабадош виконує не лише різні види каротидних ендартеректомій (видалення атеросклеротичних бляшок із сонних артерій), але також і ряд складних протезувань та шунтувань, які дозволяють запобігти розвитку ішемічних інсультів шляхом заміни уражених артерій штучними судинами.

Професор зауважує, що останніми роками збільшилася кількість випадків запущених уражень артерій.

«Це зумовлено війною, епідемією COVID та несвоєчасним скеруванням пацієнтів до судинного хірурга лікарями первинної ланки. Сподіваюся, таких випадків буде ставати все менше і кожен громадянин зможе своєчасно отримувати кваліфіковану судиннохірургічну допомогу. Для цього ми і працюємо», – говорить лікар.

Довідково: Сабадош Ростислав Васильович – доктор медичних наук, професор кафедри хірургічних хвороб ІФНМУ, судинний хірург вищої кваліфікаційної категорії, член «Європейського товариства судинних хірургів», автор 123 наукових праць, 11 патентів України на винаходи і корисні моделі та 59 виступів на міжнародних та всеукраїнських конференціях. За роки своєї діяльності в ЦМКЛ (2004-2023) виконав більше 3 тисяч операцій.  У 2019 році отримав відзнаку «Судинний хірург року» в Україні.