1. /
  2. Новини лікарні
  3. /
  4. Проект ELISAH застосовує прагматичний...

Проект ELISAH застосовує прагматичний підхід до профілактики раку молочної залози

06 березня 2024 року

– Зосереджуючись на модифікованих факторах ризику, проект має на меті зменшити глобальний вплив раку молочної залози, який є значною проблемою охорони здоров’я в усьому світі.

– Мультидисциплінарні експерти проведуть ретельний аналіз національних планів боротьби з раком і розроблять інноваційні заходи, які будуть адаптовані до конкретних регіонів.

– Проект ELISAH з бюджетом майже 1 мільйон євро координується Національним інститутом онкології в Італії та включає консорціум з одинадцяти європейських інституцій.

Мілан, 8 лютого 2024 року. Понад 11 європейських партнерів у сфері охорони здоров’я та наукових досліджень співпрацюють для сприяння профілактиці раку молочної залози в рамках проєкту ELISAH (European Linkage of Initiative from Science to Action in Health – Європейський зв’язок ініціативи від науки до практики в охороні здоров’я). Міжнародний консорціум отримав фінансування від Європейської Комісії для зменшення впливу раку молочної залози шляхом впливу на модифіковані фактори ризику захворювання.

Рак молочної залози залишається значною глобальною проблемою охорони здоров’я. У 2020 році, незалежно від статі, рак молочної залози посів перше місце серед найбільш часто діагностованих онкологічних захворювань у світі, склавши 11,9% випадків. За цей рік у світі було зареєстровано понад 2,2 мільйона нових випадків захворювання у 2020 році, а в одній лише Європі – понад півмільйона випадків, що призвело до 684 996 смертей. Лише 5-10% усіх випадків раку молочної залози спричинені генетичними порушеннями, тоді як решта 90-95% пов’язані з факторами навколишнього середовища та способу життя.

Саме тому європейський проект ELISAH зосереджується на колективному вивченні забруднення навколишнього середовища, антропогенного впливу, нездорового харчування, недостатньої фізичної активності, а також вживання алкоголю і тютюну. Консорціум об’єднує різноманітну групу експертів, включаючи епідеміологів, клініцистів, статистиків, фахівців у галузі охорони здоров’я, психологів, лікарів та інженерів. Ця співпраця спрямована на вивчення багатогранної природи раку молочної залози, враховуючи тісний взаємозв’язок між факторами ризику.

3-річний проект спрямований на розробку обґрунтованої політики та медичних втручань відповідно до принципів, викладених у Європейському плані “Перемогти рак”. ELISAH складається з двох окремих етапів, які починаються з ретельного аналізу національних планів боротьби з раком, рівня захворюваності на рак молочної залози та розподілу факторів ризику.

Другий етап передбачає розробку інноваційних втручань і заходів, спрямованих на подолання існуючих обмежень у профілактиці раку молочної залози. Це включає веб-платформу для зміни способу життя, цільові ініціативи з підвищення обізнаності про фактори ризику та скринінги у визначених регіонах.

Мультидисциплінарний консорціум

Проект ELISAH фінансується Європейською Комісією (конкурс EU4H-2022-PJ-3) і має бюджет майже 1 мільйон євро. Консорціум координується Національним інститутом онкології (Італія), до складу консорціуму також входять Інститут онкології Каталонії – Біомедичний науково-дослідний інститут Жирони – IDIBGI (Іспанія), Інститут санітарних досліджень Пере Віргілія – IISPV (Іспанія), Етніко Кай Каподістряко Панепістіміо Атінон (Греція), Комунальне неприбуткове підприємство “Івано-Франківська центральна міська клінічна лікарня” (Україна), Azienda Ospedaliera Universitaria Policlinico Paolo Giaccone Di Palermo (Італія), Salute Donna Onlus (Італія), Cittadini Per L’Aria Onlus (Італія), Карпатський інститут аналітики – FrankoLytics (Україна), Universita Degli Studi Di Brescia (Італія) та Universita Degli Studi Di Perugia (Італія). Минулого тижня представники всіх установ провели першу зустріч консорціуму в Мілані, Італія.