1. /
  2. Новини лікарні
  3. /
  4. Про роботу <strong>Відділення екстренної...

Про роботу Відділення екстренної невідкладної медичної допомоги ЦМКЛ

10 січня 2023 року

Відділення екстренної невідкладної медичної допомоги ЦМКЛ було відкрите в 2021 році в рамках президентського проекту «Велике будівництво». Воно повністю оснащене, модернізоване і надає повний спектр інтенсивної терапії та невідкладної допомоги.

У відділенні знаходиться вся необхідна апаратура:

•  апарати штучної вентиляції легень,

•  моніторинги,

•  інфузомати,

•  портативне УЗД, за допомогою якого лікарі-анестезіологи проводять ультразвукову діагностику прямо біля ліжка хворого.

Медикаментозно відділення також повністю забезпечене.

Медичну допомогу надають 5 лікарів-анестезіологів, які чергують. Та один постійний амбулаторний лікар. Зараз тут знаходиться 6 ліжкомісць.  Якщо від початку створення відділення приймало виключно хворих з ускладненнями від коронавірусу, то зараз поступають загальні пацієнти з невідкладними станами.

 «В порівнянні з минулим роком ми можемо сказати, що вакцинація є ефективною. Якщо є ковідні пацієнти у важкому стані, то  95% з них або повністю невакциновані, або мають тільки первинну дозу, без бустеру», – каже завідувач відділення Іванна Дидик.

Відділення екстренної невідкладної медичної допомоги ЦМКЛ приймало найбільший відсоток коронавірусних пацієнтів в Івано-Франківській області. І займає одне з найкращих місць серед закладів охорони здоров’я в Україні, які надавали медичну допомогу коронавірусним хворим.

«Ми тоді чергували, не спали, не їли, самі хворіли. В пікові моменти (сезон осінь 2021 – зима 2022) було розгорнуто 14 ліжок. Ми ефективно і досить добре давали відсіч ковіду. У нас було повне медичне забезпечення та інструментальний моніторинг, всім проводилась медикаментозна терапія згідно з протоколу коштами лікарні. Хоча показники летальності були досить високі, але це не тільки в нас. На жаль, пандемія забрала життя багатьох людей», – говорить Іванна Дидик.

Завідувач Відділення екстренної невідкладної медичної допомоги ЦМКЛ Іванна Дидик поділилась історіями порятунку пацієнтів, які перебували на межі життя і смерті:

•  Жінка, яка мала стан клінічної смерті. У неї стався інфаркт на фоні коронавірсу. Жінці 42 роки. Їй проводили серцево-легеневу реанімацію. На 17 хвилині реанімували та успішно перевели у відділення кардіохірургії, де їй встановили коронарний стент. Зараз з жінкою все добре.

•  93-річна літня жінка мала двобічну пневмонію через ковід, з неодноразовими пневмоториксами. Мала супутню патологію – цукровий дібет.  В результаті лікарям вдалось її врятувати і пацієнтку виписали. Жінка своїми ногами пішла на реабілітацію.

•  Ще один випадок – жінка, яка 2 місяці знаходилась на СІПАП-апараті, неінвазивній ШВЛ. В анамнезі два онко-захворювання. Пацієнтка з надмірною масою тіла, гіпертонією. Її також вдалось лікарям  врятувати.

«В нас що не пацієнт – то унікальний приклад порятунку. Цих історій є дуже багато і вони трапляються щодня. З деякими колишніми пацієнтами ми і досі дружимо, особливо з тими, які були в критичних станах і яких вдалось врятувати», – каже Іванна Дидик.

Про завідувача

Іванна Дидик працює в ЦМКЛ з 2014 року. Спершу лікарем-анестезіологом у відділенні антестезіології унтенсивної теапії, а в 2021 році перейшла у відділення екстренної невідкладної медичної допомоги і була старшим лікарем анестезіологічної групи по інтенсивній терапії.

З 1 листопада 2022 року стала завідуючим відділення.

Має дві освіти. Окрім медичної, закінчила також Прикарпатський національний університет по спеціалізації магістр клінічної психології.

«Це мені завжди допомагає в роботі. Тому що хоч не хоч, а психологом ти можеш бути не тільки з пацієнтом, але й з родичами пацієнта (можлива кризова комунікація). Також важливою є комунікація в колективі, вирішування складних питань. Планую поступити на 3 вищу освіту юридичного напрямку. Люблю свою роботу, свій колектив, люблю навчатись і вдосконалюватись, бо без цього нікуди», – говорить Іванна Дидик.