1. /
  2. Новини лікарні
  3. /
  4. Про роботу лікарів-травматологів в...

Про роботу лікарів-травматологів в часі війни

24 лютого 2023 року

Рік повномасштабної війни вніс свої корективи у роботу лікарів-травматологів ЦМКЛ. Навантаження від початку бойових дій зросло майже втричі, адже тепер тут надають допомогу не лише мешканцям нашої області, але й ВПО, а також посилено оперують поранених військових.

«Зросла кількість високоенергетичних травм, які пов’язані з мінно-вибуховими травмами, багатоуламковими переломами, травмами м’яких тканин, які призводять до важких патологій і вимагають тривалого часу лікування та реабілітації пацієнтів», – розповідає лікар-ортопед, завідувач відділення травматології, ортопедії та реконструктивної і пластичної хірургії ЦМКЛ Степан Зелик.

Яку допомогу надають військовим?

«Видалення осколків з м’яких і кісткових тканин, відкореговуєм апарати зовнішньої фіксації, загоюємо інфіковані рани внаслідок мінно-вибухових травм.

У пацієнтів з мінно-вибуховими травмами і вогнепально-осколковими пораненнями, крім перелому кісток, дуже сильно пошкоджуються м’які тканини, а це вимагає тривалого лікування та реабілітації. Адже необхідно дуже багато часу, щоб рана очистилась.

Також робимо пересадку шкірно-жирового клаптя на судинній ніжці, заміщуємо дефекти м’яких тканин. Так само проводимо операції на кістках і сулобах», – розповідає Степан Зелик.

Один з випадків, який найбільше запам’ятався

«В перший місяць війни нам привезли досить важкого пацієнта з мінно-вибуховою травмою. Молодий хлопець, 30 років, військовослужбовець. Учасник АТО і в перші дні повномасштабної війни він знову поїхав на фронт і там отримав поранення. Ми йому робили 12 операцій під загальним знеболенням. Він у нас лікувався 2 місяці. Ми йому закривали дефекти м’яких тканин шкірними клаптями, загоїли переломи. Хоч він залишався досить складним пацієнтом, але ми йому врятували кінцівку. Потім відправили його на лікування в Литву. Зараз він ходить, його оперував один із кращих спеціалістів у Литві, який відзначив, що лікування в Україні було проведено на дуже високому рівні», – розповідає Степан Зелик.

Чи суттєво зросла кількість пацієнтів?

«Так. Особливо на початку повномасштабної війни дуже багато було пацієнтів зі сходу України. Ми всім надавали медичну допомогу. Була в нас пацієнтка з Маріуполя, яка при захоплені міста отримала травму – перелом ацтебулярної западини. Після чого не виходила з підвалу понад 3 місяці. Згодом її дочка забрала. Вона фактично не могла ходити, травма була тяжкою, але ми її прооперували і зараз у неї уже все добре», – говорить лікар.