1. /
  2. Новини лікарні
  3. /
  4. Про роботу кардіоанестезіологів ЦМКЛ

Про роботу кардіоанестезіологів ЦМКЛ

06 квітня 2023 року

Кардіоанестезіологічна група в ЦМКЛ займається анестезіологічним забезпеченням операцій на серці та магістральних судинах, а також інтенсивною терапією таких пацієнтів в післяопераціний період.

Ще одною специфікою роботи є екстракорпоральний (штучний) кровообіг. Більшість операцій на відкритому серці проходять з використанням апарату штучного кровообігу.

«Тобто серце стоїть, на ньому виконують операцію, а функцію серця та легень виконує апарат ШК, яким керує анестезіолог-перфузіолог», – розповідає кардіоанестезіолог Андрій Вовчук.

За допомогою цього апарату лікар фактично повністю керує життєдіяльністю організму пацієнта – його гемодинамікою, газообміном, температурою тіла. Це потребує відповідних знань та навичок. Саме тому кардіоанестезіологи ЦМКЛ навчались як в Україні, так і за кордоном.

З початку повномасштабної війни в ЦМКЛ збільшилась кількість операцій на серці. До нас приїжджають оперувати та ділитись досвідом кардіохірурги з інших областей України та з-за кордону. Проводяться складні та подекуди унікальні операції (операція Росса, протезування кількох клапанів, протезування аорти). Анестезіологічне забезпечення всіх цих операцій здійснює кардіоанестезіологічна служба ЦМКЛ.

Нещодавно під час протезування аорти пацієнту провели селективну перфузію у плечоголовний стовбур. Це коли головний мозок пацієнта кровопостачається апаратом штучного кровообігу окремо від системного кровотоку. 

«Досить складна процедура, оскільки все слід розрахувати так, щоб мозок не постраждав від недостатнього кровопостачання, але і щоб не пошкодити мозкові артерії і у людини від цього не стався інсульт», – говорить Андрій Вовчук.

Кардіоанестезіологи також здійснюють:

«Оскільки в будь-який момент може зупинитись серце хворого і слід буде розпочати реанімаційні заходи. При потребі здійснюємо седацію (занурення в поверхневий сон) та знеболення пацієнту», – розповідає Андрій Вовчук.