1. /
  2. Новини лікарні
  3. /
  4. Молодшає та мутує: діабет...

Молодшає та мутує: діабет як неінфекційна епідемія ХХІ ст

14 лютого 2023 року

Діабет є світовою проблемою. У світі зараз 450 мільйонів хворих на цукровий діабет, тобто кожна 11 людина. В Україні зареєстровано понад 1 мільйон, ще близько 200 тисяч постійно приймають інсулін.

Діабет – це хронічне захворювання, схильність до якого передається генетично. Якщо у вашій родині у когось був діабет, то у майбутньому у вас може бути підвищений ризик появи цієї хвороби.

Діабет загрожує також людям з надмірною масою тіла чи з ожирінням. Окрім того, жінкам, які мали підвищений рівень глюкози та надмірну масу тіла під час вагітності і народили дитину з великою масою тіла. У цих дітей також є ймовірність того, що у них буде цукровий діабет 2 типу.

Існує багато типів діабету, але найбільш вивчені та розповсюджені  – 1-ий та 2-ий тип. Це принципово різні захворювання. Діабет 1 типу попередити неможливо. Він не залежить від способу життя людини, частіше виникає в молодому віці і лікується пожиттєвими ін’єкціями інсуліну.

Діабет 2 типу. Основними його причинами є спадкова схильність, надмірне відкладення жиру в ділянці живота та стегон. При ньому у пацієнтів наявна також недостатня фізична активність, яка веде до розвитку інсулінорезистентності.

Лікар-ендокринолог ЦМКЛ Людмила Білик каже, що діабет молодшає:

«Колись діабетом хворіли люди переважно пенсійного віку. Зараз збільшилась кількість діабету (особливо 2 типу) і у молодих людей (20-30). Діабет 2 типу є, на жаль, уже навіть у дітей. Це найбільш пов’язано із способом життя і харчуванням. Тому що діабет 2 типу зазвичай є у тих, в кого лишня вага або ожиріння».

Втім, лікар відзначає, що діабет – це не вирок, а спосіб життя.

«Так, на жаль, діабет не виліковується. Якщо діабет 1 типу, то будуть пожиттєві ін’єкції інсуліну. Якщо діабет 2 типу, то його можливо перевести в ремісію, але сам пацієнт повинен докласти до цього зусиль. Йдеться про перехід на здоровий спосіб життя і фізичну активність», – говорить Людмила Білик.