1. /
  2. Новини лікарні
  3. /
  4. <strong>Лікар-травматолог ЦМКЛ розповів, як...

Лікар-травматолог ЦМКЛ розповів, як вберегтись від тяжких травм під час ожеледиці та надати першу допомогу при переломах

19 грудня 2022 року

Взимку значно зростає травматична небезпека через ожеледицю. До травматологічного відділення Івано-Франківської центральної міської клінічної лікарні найчастіше звертаються з переломами, вивихами, розтягненням зв’язок. Про те, як уникнути тяжких травмувань, правильно надати першу допомогу та вберегтись від ускладнень розповідає лікар-ортопед, завідувач відділення травматології, ортопедії та реконструктивної і пластичної хірургії ЦМКЛ Степан Зелик.

Як уникнути падінь та тяжких травмувань під час ожеледиці? 

Повністю під час ожеледиці від травм себе не вбережеш, тому потрібно старатись оминати лід, ходити по траві чи снігу, якщо є така можливість. Взуття має бути неслизьким, не з шкіряною, а з поліуретановою підошвою. Можна придбати також льодоступи. Ходити слід повільно і малими кроками, не роблячи різких рухів та не тримаючи руки в кишенях.

Щоб вберегти себе від тяжких травм, потрібно вміти правильно падати. Варто постаратись не в прямому положенні впасти, а присідаючи. При падінні на льоді людина по інерції падає на спину. Тому часто трапляються компресійні переломи хребців, а також потиличні удари, що призводять до черепно-мозкових травм. При більш сприятливих умовах під час падіння на льоду люди, підставляючи руку, ламають променеву кістку в «типовому місці», підвертають ногу і ламається зовнішня кісточка гомілково-ступневого суглобу.  При складних переломах травмують, як правило, коліно. При травмах колін дуже часто трапляється внутрішньосуглобовий перелом, який відноситься до складних переломів, які дуже довго лікуються і часто призводять до інвалідизуючої патології.

Як правильно надати першу допомогу собі чи іншим після падіння?

Перше, що потрібно зробити –  знерухомити кінцівку, провести іммобілізацію будь-яким підручним методом, можна навіть куском картону і обмотати скотчем чи повісити руку на косинку. Ногу так само можна зафіксувати якоюсь гілкою, чи ремнем. Головне – не перетиснути при цьому судини, якщо немає відкритої травми і пошкодження судин. Обов’язково слід викликати швидку допомогу і доставити хворого у лікувальний заклад.

Варто розуміти, що будь-яка травма вимагає спокою. Необхідно обмежити рухи. Якщо це нижня кінцівка, то ногу потрібно тримати на підвищенні. Якщо верхня кінцівка, то її слід іммобілізувати косинкою, щоб руку не опускати вниз і не наростав набряк.

Чи бувають ускладнення після травмувань?

Всі травми потребують тривалого лікування. Якщо пошкоджені м’які тканини, то необхідно провести іммобілізацію принаймні на три тижні. Якщо це перелом, то іммобілізація повинна бути щонайменше місяць-півтора часу. Тут також потрібно враховувати вік пацієнта. Чим старший пацієнт, тим довший період іммобілізації. Важливо пройти правильне лікування, щоб не було ускладнень.

При складних переломах, як правило, проводять оперативне втручання, а лікування вимагає тривалого часу.  Для прикладу, старші люди при падінні на льоді часто ламають шийку стегнової кістки, оскільки артерія, яка її живить, як правило, у них склерозована, а коли немає кровопостачання, то наступає остеопороз. При цьому, як правило, пацієнтів потрібно в такому випадку оперувати, проводити ендопротезування кульшового суглоба.  

Хто найчастіше травмується під час ожеледиці?

В основному старші люди і діти. Під час падіння людина мусить правильно згрупуватись і акуратно приземлитись, а у старших людей може бути погана координація. Діти травмуються по своїй розважності, але у них травми легше проходять, оскільки кістки у них м’які і набагато швидше загоюються.

Чи правда, що зламана кістка має більше шансів бути зламаною ще раз?

Прямого зв’язку між цим немає.  Втім, якщо кістка погано зрослась, має викревлену вісь і є порушення в біомеханіці, післятравматичний артроз суглоба, то, звичайно, що будуть зміни, деформація і кістка несе інакше навантаження. Але, якщо при першому травмуванні лікування було добре проведене та іммобілізація була правильною, то, як правило, перелом не відбуватиметься в тому ж місці.