1. /
  2. Новини лікарні
  3. /
  4. <strong>Історії порятунку пацієнтів в...

Історії порятунку пацієнтів в ЦМКЛ

25 січня 2023 року

Федорович Марія та Попович Микола поступили до нашої лікарні з ішемічними інсультами та повним паралічем однієї половини тіла. Злагоджена та швидка робота лікарів призвела до швидкого одужання пацієнтів, які вже проходять реабілітацію та практично відновили рухи.

Лікарі-неврологи ЦМКЛ Ірина Данилюк та Оксана Курій провели тромболітичну терапію пацієнтам. Кажуть, що ключову роль тут відіграла швидкість надання медичної допомоги, оскільки хворі попали у терапевтичне вікно (до 4,5 годин з часу настання інсульту).

«Зважаючи на те, що по часу ми встигали і не було протипоказів у хворих, то їм провели тромболізиз (це препарат актилізе, який вводиться внутрівенно). Саме він подіяв дуже ефективно на стан жінки, яка до нас поступила. В неї в той же ж вечір відновились рухи», – розповідає в.о. завідувача неврологічного відділення для хворих з порушеннями мозкового кровообігу Руслана Мурончик.

Далі, після проведення тромболізизу, задля контролю та діагностики  стану тромбів хворим здійснили ангіографію у відділенні кардіохірургії.

«Вперше в ЦМКЛ ми зробили трансрадіальну (через руку зайшли катетером і встановили його в сонній артерії).

За допомогою ангіографії ми виявили, що у жінки тромбів нема. Тромболітична терапія, яку провели неврологи, ідеально спрацювала. Пацієнтка була без дефіциту неврологічного.

В другому випадку, у пацієнта-чоловіка, ефект тромболітичної терапії був, але недостатній. Під час ангіографії в середньомозковій артерії у нього діагностували тромб, який підлягав тромбоекстракції», – розповідає завідувач відділення інтервенційної кардіології, радіології та кардіохірургії Олег Совтус.

Пацієнту видалили тромб спеціальним пристроєм, який називається cтентрівер (ретрівер).

«Цей пристрій захоплює тромб і під вакуумом його забираємо звідти. Після операції при ангіографічному контролі ми побачили, що тромбу у пацієнта вже немає. Результат дуже позитивний», – говорить Олег Совтус.

Не можуть натішитись одужанням і самі пацієнти, їх сім’ї та родичі. 

 «Я дякую Господу Богу, що все так сталось і що моя внучка одразу ж викликала швидку допомогу, коли мені стало зле, і тут медичний персонал оперативно спрацював. Зараз у мене вже все добре», – говорить Федорович Марія.

Дружина Поповича Миколи Наталія розповідає, що її чоловік поступив в ЦМКЛ 12 січня, а 13 – у нього було День народження.

«Це дійсно день його народження. Зараз він почуває себе дуже добре, ходить. Ми щасливі, що так усе склалось».