1. /
  2. Новини лікарні
  3. /
  4. <strong>Хронічна втома: що це?...

Хронічна втома: що це? Чому виникає та як подолати?

18 квітня 2023 року

Синдром хронічної втоми – це паталогічний стан, який триває не менше шести місяців і проявляється швидкою втомлюваністю, яка не проходить навіть після тривалого відпочинку.

Характерним є також порушення або інверсія сну (людина хоче спати вдень, але не може заснути вночі). Спостерігається порушення уваги, пам’яті, головний біль, болі в суглобах, м’язах, апатія, депресія.

Точних причин хронічної втоми визначити неможливо.

«Здебільшого є декілька факторів в сукупності. До хронічної втоми можуть призводити віруси, бактерії, нестача вітамінів чи стреси», – говорить лікар-терапевт Івано-Франківської центральної міської клінічної лікарні Вікторія Дегідь.

Зараз збільшилась кількість людей з синдромом хронічної втоми через війну та пандемію.

«Люди не приходять на обстеження, а звертаються до лікарів уже в занедбаному стані. Крім того, через війну нервова система перебуває в постійному стресі», – каже лікар.

Потрібно вміти правильно діагностувати причини втомлюваності.

«Це може бути, для прикладу, через нестачу заліза, вітаміну D або проявом якихось захворювань чи порушенням функціонування щитовидної залози. Буває через проблеми з ментальним здоров’ям. Тоді слід звернутись і до психотерапевта», – говорить Вікторія Дегідь.

Для того, щоб тримати організм в тонусі, слід першочергово правильно харчуватись.

¼ білків (м’ясо, риба, бобові, яйця, молочні продукти);

 ¼ складних вуглеводів (хліб, макарони, картопля, фрукти);

½ жири (риба, салати заправлені олією).

Також слід вживати продукти, багаті на магній (банани, курага, побільше фруктів).

«Триразове харчування повинно бути обов’язково, а ще краще їсти 4-5 разів на день», –  радить лікар.

В помірних дозах кава не шкодить. Вона дійсно тонізує організм, навіть покращує травлення. Але її треба правильно вживати.

«Її не можна приймати натще, оскільки вона підвищує кислотність організму і в подальшому  може призвести до гастритів. Тому найкраще її пити десь півгодини-годину після прийому їжі», – говорить лікар.

Каву не варто пити людям із захворюваннями шлунково-кишкового тракту. Окрім того, кофеїн в надмірних кількостях перезбуджує нервову систему людини, може призводити до захворювань серцево-судинної системи. Кава – це сечогінний продукт, який виводить з організму калій, кальцій та магній, погіршує засвоєння цинку. Цим самим погіршує імунітет.

Перш ніж вживати медикаментозні вітаміни – слід пройти обстеження.

«Самопризначати собі вітаміни не слід. Оскільки перш за все потрібно визначити причину поганого самопочуття. Якихось вітамінів в організмі нестача, а якихось – надлишок. І коли приймати мультивітаміни, то може статись гіпервіаміноз, який також є шкідливим і має негативні наслідки для організму».

Для запису на консультацію/обстеження до лікарів консультативної поліклініки ЦМКЛ телефонуйте: +38 095 103 10 30 та +38 067 099 91 11