1. /
  2. Новини лікарні
  3. /
  4. <strong>Підсумки року</strong>

Підсумки року

29 грудня 2022 року

Про те, як вплинула повномасштабна війна в 2022 році на роботу Івано-Франківської центральної міської клінічної лікарні, чи готова ЦМКЛ до блекауту, а також про план розвитку і цілі на 2023 рік розповідає Тарас Масляк.

ЦМКЛ зараз переповнена, критично бракує ліжкомісць. Цей рік був для лікарні і колективу дуже тяжкий. Частину ліжкового фонду, більше ніж третину, ми передали іншій юридичній структурі. Через це послабили власні темпи розвитку і не можемо на сьогодні нормально технологічно розвивати свою діяльність, хоч маємо амбітні плани. Ті ліжкомісця, які обіцяла ЦМКЛ обласна військова адміністрація та командувач медичними силами ЗСУ, нам так і не виділили. Через це у терапевтичних відділеннях ЦМКЛ пацієнтів лікують навіть в коридорах, що є великою проблемою для нас в цьому році і, надіємось, вона буде вирішена в наступному. Зараз нашій лікарні бракує орієнтовно 80 ліжкомісць. Для забезпечення лікувального процесу Івано-Франківська міська рада нам додала 40 ліжкомісць в міському перинатальному центрі та плануємо відкрити ще 40.

В ЦМКЛ цьогоріч відбувся приріст пацієнтів на 30% внаслідок внутрішнього переміщення осіб. До нас переїхали люди із запущеними хворобами, які протягом тривалого часу не отримували медичної допомоги. Крім того, міська територіальна громада розширилась, всі приміські села відтепер ургентно поступають до нас. Відзначу, що як внутрішньо переміщеним, так і жителям нашої області ми надаємо однакову допомогу по деклараціях з сімейним лікарем за місцем проживання.

У нас великий потік пацієнтів через авторитет лікарні й роботу високопрофільних фахівців. Наша ціль – це комфорт перебування в лікарні, якість медичної послуги, відсутність черг і незручностей.

Галузь охорони здоров’я під час війни себе загартовує. Я бачу це по нашій лікарні. У цей складний період ми згуртувались ще більше і стали інтенсивніше працювати. Маємо різні ідеї для покращення структури медицини, нові ідеї лікування пацієнтів, поранених військових. У цей важкий час ми самі себе оновлюємо та створюємо. Ми розвиваємось.

Робота та розвиток відділень лікарні:

ЦМКЛ – одна з найпотужніших лікарень в кардіохірургії. Ще більшого розвитку відділення дістало під час війни, бо до нас переїхали працювати кардіохірурги з інших областей з новими методиками операцій. Кількість пацієнтів та операцій збільшилась вдвічі. За цей рік було проведено 200 операцій на відкритому серці. До ЦМКЛ також приїжджали кардіохірурги з Польщі, незабаром приїдуть колеги з Австрії, які будуть з нашими спеціалістами співпрацювати та обмінюватись досвідом.

На дуже високому рівні розвитку в ЦМКЛ хірургічне відділення. Завідувач Анатолій Богуш і його команда є лідерами по якості лікування. Також судинна неврологія є одним із найкращих відділень в лікарні. Тут лікують інсульти та післяінсультні патології, а також здійснюють реабілітацію хворих.

Зараз розвиток дістало і відділення офтальмології. До ЦМКЛ приїхав працювати лікар зі сходу України, який підтягнув наших молодих спеціалістів. Ми відкриваємо все нові відділення і напрямки. Зокрема, для прикладу, відділення голови і шиї. Тут працюють висококваліфіковані хірурги та спеціалісти, які теж мають багато напрямків та оперативних втручань.

Травматологічне відділення є найкращим в західному регіоні. Запорукою є те, що ми поєднали досвід і нові технології. У нас працює один із найкращих травматологів Лабенський Степан Васильвоч, який має великий досвід і професіоналізм. Крім того, молоді спеціалісти використовують нові методики операцій в травматології.

Терапевтичне відділення на дуже належному рівні. Дуже багато звернень до терапевтів, бо вони в нас одні з найкращих в Україні. В період ковіду вони пролікували величезну кількість хворих і зараз мають дуже потужний досвід лікування пацієнтів з ускладненнями від коронавірусу.

Дуже сучасним напрямком, який виводить ЦМКЛ на один рівень з лікарнями з-за кордону, є відділення медичної сервісної служби. Має 3 складові:

– медичний клінінг;

– догляд за пацієнтами (гігієна). Ми це перейняли в однієї з віденських клінік і створили такі послуги у нашій лікарні;

– переміщення і транспортування пацієнта та медичної документації.

Це відділення значно полегшує роботу медичних працівників і дисциплінує всі відділення, як щодо чистоти лікарні, так і у напрямку медичної документації.

Ми створили також відділення інфекційного контролю, де працюють нові спеціалісти. Бачимо результати його роботи. У нас гарно працює і економічна служба, молоді спеціалісти якої слідкують за всіма нормами, наказами, нововведеннями в економіці і кроках в охороні здоров’я. Відзначу і роботу господарської служби лікарні. Того року ми оновили наш парк автомобілів швидких. Практично всі машини екстреної медичної допомоги, реанімобілі подарували наші колеги з-за кордону (з Австрії, Польщі і США).

В нас є багато планів з удосконалення роботи ЦМКЛ. Зараз назву тільки деякі з них.

Хоч на 90 % ми практично вже завершили оновлення наших відділень. Але нам ще треба доробити поточні і капітальні ремонти в приміщеннях.

Також потрібно відновити матеріально-технічну базу. Нам дуже необхідна магнітно-резонансна томографія (MPT), яку нам пообіцяло МОЗ. Ми розуміємо, що зараз в державі іде війна і коштів не вистачає, тому готові бути пошукачами і, можливо, хтось нам це профінансує. Будемо шукати партнерів, бо без цього обладнання ми відстаємо від лікувального прогресу по всіх напрямках і патологіях.

Плануємо і надалі відкривати нові відділення, щоб Національна служба могла нам в повному обсязі платити за послуги, бо ми аналізуємо і шукаємо все нові методи лікування, які б були якісними для жителів нашого міста.

Війна вплинула і на сегмент міжнародних грантів. Ми розвивались до війни і тепер продовжуємо. Завершився період тих грантів, які ми виграли, коли отримали обладнання, фінансування (це для кардіохірургії, реанімації, діагностичне, УЗД-обладнання). Зараз ми беремо участь у нових конкурсах. Євросоюз у 2023 році відкриватиме нові транскордонні гранти, які будуть іти в напрямок охорони здоров’я і медицини.

Окрім того, цьогоріч міська рада передала нам один із корпусів, що не використовувався. Ми доробили проєкт і тепер тут буде сучасна реабілітація, а також створюємо хоспісне відділення. Ми проаналізували, що в нашій області і в місті немає хоспісних ліжок, а це є дуже необхідні речі.

На наступний рік в ЦМКЛ ми плануємо відкрити консультативну поліклініку 24/7, щоб розвантажити екстрену медичну допомогу. Наші лікарі прийматимуть цілодобово.

Проблем з фінансуванням на даний час у ЦМКЛ майже немає. Національна служба охорони здоров’я, яка була створена в результаті медичної реформи, об’єктивно платить кожній лікувальній установі за лікування пацієнтів терапевтичного, хірургічного, ковідного та інших напрямків. Оскільки в ЦМКЛ є велика кількість пацієнтів, то заборгованості і непроплат у нас майже немає.

ЦМКЛ готова до блекауту. Перед війною ми купили великий генератор, який забезпечує електроенергією всю лікарню. Крім того, оновили свердловину, яка технічно дає нам воду. У нашій лікарні також діятиме польова кухня на випадок блекауту. Передали нам її у користування волонтери Мальтійської служби допомоги. Використовуватиметься, щоб забезпечити харчування пацієнтів у випадку, якщо стаціонарна лікарняна кухня не буде мати можливості працювати.

Наша лікарня не залишається осторонь війни. З 24 лютого ЦМКЛ отримує благодійну та гуманітарну допомогу (медикаменти, матеріали та обладнання). Половину з цього ми передаємо військовим, медичним закладам біля зони бойових дій. ЦМКЛ також передала шість автомобілів військовим медикам. Наші працівники лікарні, лікарі і медичні сестри є у військових батальйонах у зоні бойових дій.  Крім того, працівники ЦМКЛ перечислили півтора мільйони гривень із своєї заробітньої платні для підтримки ЗСУ.   

Ми віримо в перемогу України і працюємо заради перемоги! У передноворічно-різдвяний час бажаю усім добра, любові та мирного неба!