1. /
  2. Новини лікарні
  3. /
  4. Допомогти людям з травмами...

Допомогти людям з травмами спинного мозку: мультидисциплінарна команда лікарів-реабілітологів ЦМКЛ пройшла спеціальне навчання

20 березня 2023 року

Упродовж дводенного тренінгу учасники змогли більше дізнатись про життя людини, яка перенесла спинномозкову травму. Як прийняти діагноз і з ним жити❓ Як допомогти людям на кріслі колісному стати самостійними❓ Саме цього навчались члени мультидисциплінарної команди ЦМКЛ.

Організували семінар ГО «Група Активної Реабілітації» спільно з Momentum Wheels for Humanity у проєкті «Покращення реабілітаційних послуг у системах охорони здоров’я».

Ерготерапевт ЦМКЛ Василина Перегуда каже, що і з травмою спинного мозку можна пристосуватись до нових умов і жити щасливо:

💬«Всі люди різні. Одні, на жаль, можуть замкнутись і не виходити з дому. Або не хочуть прийняти реальність чи живуть ілюзіями, бажаючи знову ходити, хоч з медичної точки зору це може бути неможливо. А є люди, які прийняли ситуацію і продовжують повноцінно жити. Під час семінару ми спілкувались з дівчиною, яка після 5 років травми, народила дитину, живе радісно і має багато мрій, хоче ще народжувати. Тобто вона навчилась жити в новому стані і їй максимально комфортно».

Також під час семінару говорили про філософію та практичне використання ✅ МКФ (міжнародна кваліфікація функціонування, обмежень життєдіяльності та здоров’я), елементи безбар’єрності та універсального дизайну, особливості роботи інструкторів першого контакту.

💬«Це те з чим ми працюємо і визначаємо стан нашого реабілітаційного пацієнта. А також встановлюємо цілі, які можна досягнути, щоб максимально сприяти самостійності пацієнта та його адаптації у повсякденному житті», – говорить Василина Перегуда.